Tipsa oss om roliga aktiviteter och evenemang!

Fanny och Alexander | Bergman Moods

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Fanny och Alexander | Bergman Moods

tisdag 15 januari @ 12:00 - 17:00

|Återkommande Evenemang (Se alla)
Tis-Sön kl 12:00-17:00
Gratis
Fanny och Alexander | Bergman Moods på Upplandsmuseet (dekorativ bild av scenkostym av Nina Sandström)

Fanny och Alexander | Bergman Moods

Fanny och Alexander är en av Ingmar Bergmans mest storslagna filmer. Den har en tydlig koppling till Bergmans barndom och Uppsala, där många scener spelades in. Den i filmen centrala Biskopsgården gestaltas till exempel genom Akademikvarnen, som inrymmer Upplandsmuseet.

Utställningen Fanny och Alexander | Bergman Moods består av tre delar som binder ihop en historia kring Ingmar Bergmans mästerverk, där fotografi, kostym och film ger en inblick i världen som utspelar sig både framför och bakom kameran.

Stiftelsen Ingmar Bergman delar med sig av sitt arkiv och ger inblickar i Bergmans arbete med filmen, där vi bland annat hittar hans personliga tankar samlade i anteckningar från produktionen.

Ingmar Bergman kallade Fanny och Alexander för sin sista film. Men den är på sätt och vis också den första. Åtminstone sett till motivet, som går långt tillbaka. Filmen utspelas i Uppsala, ungefär vid tiden för Bergmans egen barndom. Och det är den verkliga mormoderns lägenhet på Trädgårdsgatan 12 som har fått stå modell för farmor Helena Ekdahls tjusiga våning i filmen. Det var i mångt och mycket vid besöken hos mormor i Uppsala som Bergmans intresse för teater och film grundlades, och de första skildringarna av platsen gjorde han redan som barn i form av teckningar och brev hem till föräldrarna i Stockholm. Bergman skrev Fanny och Alexander på bara några månader, men han hade förberett sig hela livet.

Med faksimiler ur Bergmanarkivet visas i utställningen ”Ett aldrig avslutat, viskande samtal”hur Fanny och Alexander växer fram från den första noteringen 1947 i artikeln I min mormors hus till arbetsboken, regimanuset och filmens premiär 1982. Utställningen innehåller korrespondens, som uppmaningar till skådespelarna att låta hår och skägg växa under sommaren samt undvika solen,  foton från Bergmans familjealbum, inspelningen, kostymskisser och modellbyggen.

På Upplandsmuseet har utställningen utökats med 15 bilder från filmen och filminspelningen då filmens Biskopsgård utspelade sig på just Upplandsmuseet.

Utställningen visar också ett antal kostymer hämtade ur Dramatens uppsättning av Fanny och Alexander gjorda av kostymdesignern Nina Sandström.Hon har gjort kostym för en lång rad föreställningar inom teater, film, opera och
dans.

Fotograf Magnus Länjes skådespelarporträtt och fotografier från typiska Bergmanmiljöer skapar en fond och ger ett djup åt utställningen och kostymerna.

Dessutom visas Tomas Alfredssons och Jesper Walderstens kortfilm, Bergmans Reliquiarium från 2018, med bland andra Veronica Maggio och Lena Olin.

 

Utställningen är producerad i samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman, Dramaten, Uppsala Internationella Kortfilmfestival, Kostymdesigner Nina Sandström och Fotograf Magnus Länje.

 Datum: 13 oktober 2018 – 13 januari 2019
Tid:

Måndagar – STÄNGT
Tisdagar – 12:00-17:00
Onsdagar – 12:00-17:00
Torsdagar – 12:00-17:00
Fredagar – 12:00-17:00
Lördagar – 12:00-17:00
Söndagar – 12:00-17:00

Plats: Upplandsmuseet
Pris: Fri entré

Tänk på att tidsangivelser och datum kan ändras. Gratis Uppsala rekommenderar 
alltid att du kontrollerar tid och datum hos arrangören innan ditt besök. 
Du hittar alltid en länk till arrangören i botten av varje post.

 


Besök gärna länkarna nedan. (Externa länkar öppnas i ett nytt fönster/flik.)
Upplandsmuseet | Uppsala Internationella Kortfilmfestival | Bergmanåret i Uppsala (Länk till Gratis Uppsala)| Artikel – “Bergman 100 år” (Länk till Gratis Uppsala)

Foto: Magnus Länje
Kostym: Nina Sandström

Plats

Upplandsmuseet
Fyristorg 2
Uppsala, 753 10
+ Google Map
Telefon:
018-169100

Arrangör

Upplandsmuseet
Telefon:
018-169101
E-post:
museibutiken@upplandsmuseet.se
Webbplats:
http://www.upplandsmuseet.se/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *