Tipsa oss om roliga aktiviteter och evenemang!

Bergman i taket – Utställning på UKK 2018

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Bergman i taket – Utställning på UKK 2018

lördag 8 december, 2018 @ 10:00 - 15:00

|Återkommande Evenemang (Se alla)
24 November - 19 December 2018
Gratis
Bergman i taket (dekorativ bild av svartvit bild på dam med "röd" klänning)

Bergman i taket – Utställning på UKK 2018

“Bergman i taket” är en utställning med filmkostymer ur Fanny och Alexander och Jungfrukällan samt teaterkostymer från Dramaten som visas i UKK´s entré. 

Nils Harning är kostymtecknare, författare och sångare. 2006 inledde han ett samarbete med scenografkollegan Anna Bergman, ett undersökande av skatterna som doldes i Dramatens gamla kostymförråd. Detta resulterade i boken ”Teaterns kläder-100 år av dräkter på Dramaten”, samt flertalet utställningar. 2018 inleddes Bergmanåret med en utställning på Hallwylska Museet- ”Bergman på modet” scenograferad och kurerad av ovan nämnda duo. Utställningen lyfte det konstnärliga teamet bakom Ingmar Bergmans estetik, både i hans filmer som hans teaterproduktioner.

Till utställningen trycktes en katalog, ett tioårigt forskningsarbete kring Bergmans kostym-värld. Hur mycket hämtade han från sin barndom? Varför är den röda färgen så viktig? Hur kommer det sig att hans kvinnoroller är så mycket mer flerdimensionella och blodfyllda än mansrollerna? Varför är just det förra sekelskiftet så ständigt närvarande?
Det finns mer att hämta hos Bergmans bildvärld än bara en schackspelande riddare. Att Nils Harning under många år arbetat som kostymtecknare ger en viktig förståelse för Bergmans eget arbete med sina kostymtecknare och lyfter fram en ofta bortglömd del av Bergmans filmer – arbetet bakom det visuella. Just nu arbetar Nils på Stockholms Dramatiska Högskolas kostymavdelning.

Nu är det ju så att Bergman är mer än ”bara” Fanny och Alexander, men det är den filmen som är mest känd och mest uppskattad. Den har format synen på den svenska julaftonens backanal-lika ideal och känns nästan lika kär som Karl-Bertils julafton. Vem vill inte ha en Fanny och Alexander-jul? ( Om man sett filmen några gånger borde man vid närmare eftertanke ta tillbaka den önskan..) Urvalet kring kostymerna är till största del knutet till Uppsala, men för att visa Bergmans bredd är några teaterkostymer och några tidiga filmkostymer också representerade.

Att få se kostymer som är filmade i svart-vitt på riktigt, i färg, är spännande. Texturer och mönster som är specifikt uttänkta för den gråskaliga linsen, framträder på ett annat sätt och skapar en insikt i arbetet bakom varje dräkt. Kostymer skapade för att ses på långt håll, på en teaterscen, ter sig också annorlunda på nära håll. Utställningen vill bjuda på ett urval av kostymerna som lyfter de starka karaktärerna i Bergmans bestiarium och locka till att se hans fantastiska filmer på nytt.

 

Datum: 24 November – 19 December 2018
Tid:

Måndag 10:00-18:00
Tisdag 10:00-18:00
Onsdag 10:00-18:00
Torsdag 10:00-18:00
Fredag  10:00-18:00
Lördag 10:00-15:00
Söndag STÄNGT

Plats: UKK – Entrén
Pris: Fri entré

Tänk på att tidsangivelser och datum kan ändras. Barn i Uppsala rekommenderar 
alltid att du kontrollerar tid och datum hos arrangören innan ditt besök. 
Du hittar alltid en länk till arrangören i varje post.

 


Tips!

Vill du se fler Bergmankostymer? Besök också Upplandsmuseets utställning Fanny och Alexander | Bergman Moods! (se länk nedan)


Besök gärna länkarna nedan (externa länkar öppnas i ett nytt fönster/flik).
Uppsala Konsert och Kongress – Bergman i taket   |   Bergmanåret i Uppsala   |   Artikel – “Bergman 100 år”   |   “Fanny och Alexander | Bergman Moods”

Foto: Louis Huch. S. Bearbetning av Ed Shepp (CC-BY)

Detaljer

Datum:
lördag 8 december, 2018
Tid:
10:00 - 15:00
Pris:
Gratis
Evenemang Kategorier:
, , , , ,
Evenemang Taggar:
, , , ,
Webbplats:
www.ukk.se/program/bergman-i-taket

Plats

Uppsala Konsert & Kongress
Vaksala Torg 1
Uppsala, 75331 Sverige
+ Google Map
Telefon:
018-727 90 00

Arrangör

Uppsala Konsert & Kongress
Telefon:
018-727 90 00
Webbplats:
www.ukk.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 1 =